Corten stål højbed

Et corten stål højbed står øverst på listen for mange haveejere, og det er der rigtig god grund til. De er super smukke med deres varme, rustrøde glød og giver et råt og lækkert udtryk til haven.

På siden her har jeg samlet nogle af de flotteste bede på markedet, så du kan få et indtryk af, hvad de kan. Priserne er vejledende – kan indeholde affiliatelinks.

Guide til cortenstål højbede

Hvad er corten stål?

Cortenstål er – hurtigt fortalt, en type stål, der ruster i overfladen og får en flot rustrød overflade, der ændrer sig i vind og vejr – fra måned til måned og også i løbet af årene.

Denne type stål har en speciel form for legering der bevirker, at den er specielt godt egnet til at modstå vind og vejr.

Den blev i sin tid udviklet for at have et materiale der egnede sig godt til steder, hvor vedligehold af ståloverfladen var vanskelig. F.eks. på undersiden af køretøjer, facader og broer. Det gjorde derfor behovet for at påføre en beskyttende overflade mindre – f.eks. i form af maling.

Derfor vil du opleve at dit corten stål højbed vil være modstandsdygtigt overfor vind og vejr. Det vil gennemtæres langsommere end blødt stål og det betyder, du kan have fornøjelsen af det i mange år.

Hvor hurtigt ruster cortenstål?

De fleste højbede i cortenstål leveres i ”ikke rusten” form. Den specielle legering vil gøre, at de ruster forholdsvist hurtigt. I løbet af få dage med regnvejr, vil man se en forandring, og er man heldig at have regnevejr i 2-3 uger, så vil den rustrøde farve være ved at være på plads.

Har du ikke tålmodighed til at vente, kan processen fremskyndes ved at tørre det over med en klud med eddike. Det kan her anbefales at vaske fladen af med vand og opvaskemiddel, for at fjerne al fedt, så eddiken har en jævn adgang til materialet.

Men det nemmeste er at overladen opgaven til moder natur.

 

Æstetik der passer til mange moderne huse

Når man vælger et højbed i corten stål så handler det ofte om at anskaffe et højbed, der æstetisk matcher dit hus. Corten stål skiller sig helt sikkert ud ved med et råt og industriagtigt udtryk, og det klæder i mange tilfælde et nybygget hus.

 

Klare fordele ved at dyrke i højbed

Det er ikke kun æstetikken ved et smukt corten stål højbed der gør det attraktivt at dyrke sine grøntsager på denne måde. Der er rent faktisk også en række andre fordele der gør det lettere for dig at være gartner. Her kommer jeg ind på nogle af disse fordele.

 

Dyrkningssæsonen bliver længere

Det lyder skørt men det er sandt – du har en længere dyrkningssæson i et højbed. Det skyldes at jordtemperaturen er højere fordi jorden hurtigere varmes op af solen. På den måde kan du starte hurtigere med at så og plante i dit bed.

Det er nemlig sådan, at det er jordtemperaturen der afgør, hvornår et frø spirer. Så snart der er fugt og tilpas med varme, så vil spiringsprocessen sætte i gang. Så hvis du sår f.eks. spinat i det tidlige forår, så vil det spire hurtigere end hvis du dyrkede i en almindelig køkkenhave.

 

Køkkenhaven bliver langt mere overskuelig

Det er ikke altid lykken med en kæmpe køkkenhave. Især ikke hvis man er nybegynder i haveverdenen. Er haven for stor, kan ukrudtet hurtigt vokse en over hovedet, og man kan opleve at havearbejde bliver en sur pligt.

Når du dyrker i højbed, så er pladsen begrænset, og det er derfor langt mere overskueligt. Når du ikke bliver overvældet, er der langt større chance for at du lykkes med din dyrkning, og det er jo trods alt det vigtigste.

Derudover deler man haven ind i afgrænsede rum, hvilket også er med til at gøre haveprojektet mere overskueligt.

 

Den gode arbejdsstilling i højsædet

Det er vigtigt at passe på ryggen, når man går i haven for at knokle. Når du dyrker i højbed, har du den store fordel, at arbejdsområdet hæves. Derfor skal du ikke bukke dig på samme måde, og det skåner både ryg og knæ.

Vær dog opmærksom på bredden af højbedet. Det bør ikke være bredere end at du nemt kan række ind til midten. Hvis det er bredere, kan det blive besværligt at nå helt ind på midten for at luge og høste dine grøntsager. Når du køber et færdigt højbed, er der taget højde for den slags. Bygger du selv dit højbed, så skal du være opmærksom på denne del.